Här är årets jury 2022 för alla kategorier

Emilia Henriksson

Emilia Henriksson arbetar med film, utbildning, pyssel och punk. Aktuellt just nu är arbetet med att filma en barnmorskeutbildning i Bangladesh. Artax Filmlabb - workshops och produkter för stop motion-produktion samt Häxblandning - ett fanzine och workshops om DIY-kultur (gör-det-själv-kultur). Utöver filmrelaterade projekt är Emilia vocalist i grindcore bandet Gadget vilket också är anledningen att hon inte kunde närvara här ikväll då hon är påväg för att spela på festivalen Chimpyfest i London.

Jimmy Björktorp

Tidigare bloggare på Absurd Cinema, men nu mer verksam inom teaterkollektivet Melpomalia där han skriver och skådespelar både för scenen och diverse ljuddramatik för Spotify. Jimmy har ett passionerat intresse för utmanande film från historiens alla hörn. Han är särskilt förtjust i genuin galenskap och märklig atmosfär - inom högkultur såväl som lågkultur.

Jonathan Wilhelmsson

Regissör, fotograf och klippare från Mockfjärd som utbildat sig i filmskapande på Sydney Film School i Australien. 2017 gjorde han sin examensfilm Waltzing Tilda, en post-apokalyptisk komedi om den sista kvinnan på jorden. Sedan dess har han jobbat med allt från reklamfilm och dokumentärserier till långfilm och fortsatt jobb inom kortfilm. Hans senaste film är sci-fi komedin Untitled Earth Sim 64. Jonathan har gått från att vinna Dalarnas filmfestival till att kamma hem priser från festivaler runt över hela världen.

Karin Testad

Dalkulla, låtskrivare och artist under namnet BONBON. En del av det kreativa kollektivet BO$$$A GIRL GANG som gör allt ifrån att producera musikvideos till att hålla workshops och aktivt jobbar för att lyfta fram kvinnor i musikbranschen. När Katarina själv inte skapar eller står på scen så hittar ni henne bland betongen där hon bygger musikstudios och skapar verksamhet för unga i några av Stockholms mest utsatta områden.

Sylvia Ingemarsdotter

Filmklippare med stora titlar som Fanny och Alexander, Mannen på taket och Sällskapsresan – eller finns det svenskt kaffe på grisfesten, bakom sig. Vid mitten av 1980-talet var Sylvia med om att bilda Föreningen Sveriges Filmklippare för att efter 2000-talet dra sig tillbaka från klippbordet och istället lyfta fram nästa generations talanger genom sin roll som konstnärlig professor i bildproduktion, Högskolan Dalarna.

Juryn för WIFT priset

Linda Hunter

Skådespelare och frilansande kulturarbetare inom konst, teater och film. Linda brinner också för dans, foto och pedagogik. Hon är en mångkonstnär med många fingrar på sin lyra och är aktiv inom WIFT med att stärka kvinnors position inom film och TV.

Nadia Holma

Nadia Holma är med i styrelsen i WIFT Dalarna och WIFT Sverige. Hon är utbildad manusförfattare och läste manus för film-och tv vid Högskolan Dalarna (2017-2020). Idag arbetar hon med två skriv-och läsfrämjande projekt för nyanlända - projekt där kreativitet, berättande och att sätta ord på sina tankar utgör essensen av det hon arbetar med. På sin lediga tid arbetar Nadia även med mindre filmprojekt med roller som manusförfattare och inspelningsledare.

WIFT priset

Women in Film and Television (WIFT) är en politiskt obunden, ideell organisation vars ändamål är att stärka och synliggöra kvinnor samt icke- binära som arbetar på alla nivåer och i alla funktioner inom film, TV och andra bildmedier. WIFT-priset på Dalarnas Filmfestival går till en filmberättelse som lyfts fram av ett gediget konstnärligt hantverk och är gjord av en kvinnlig eller icke-binär regissör.

Bli medlem redan idag: www.wift.se/medlemskap/bli-medlem/

För frågor om WIFT Dalarnas verksamhet kontakt: asa@avtryckfilm.se

Hur jobbar vi med inkludering och hur jobbar juryn?

I Film i Dalarnas (FiD) jobbar vi för att alla röster skall ha samma chans höras. Detta genomsyrar vår verksamhet och synliggörs under festivalen genom vårt val av jurymedlemmar. Jurymedlemmarna byts ut varje år och består av personer från vår regionala filmbransch eller filmarbetare med Dalaanknytning då festivalen har det regionala perspektivet. Varje jurymedlem tar med sig sitt perspektiv och formar valen för det årets beslut om priser. Prisernas syfte är att uppmuntra och uppmärksamma våra filmare samt att ta fram deltagare till ”SM” i kortfilm, Novemberfestivalen i Trollhättan. WIFT priset går till en film där regi, manus eller producentrollen har utförts av en kvinna.

Årets eldsjäl

Årets eldsjäl är Film i Dalarnas pris för att uppmärksama de filmarbetare som med ideela krafter brunnit och brinner extra starkt för att stärka vårt Dalarna som ett filmlän. En eld och ett engagemang som skett i arbete med unga talanger eller hos en biografförening som lockat folk till kvalitetsfilm år in och år ut. Detta är priset för de ideella krafter som byggt och fortsätter bygga de fundament som vi alla har glädjen att ta del av.  

Kategorier priser

Tre viktklasser:  
Festivalen har tre viktklasser. Viktklasserna utgår från Novemberfestivalens kriterier då vår festival är en del av den nationella uttagningen till Novemberfestivalen. De viktklasser som tävlar om en plats är Mellanvikt och Tungvikt. Åldersfördelningen för de olika klasserna är: 

Mellanvikt (MV) = 16-19 år  
Tungvikt (TV) = 20-26 år  
Viktlös (VL) = 27 och uppåt  

   Tre kategorier av priset ”Bästa film”

 • Bästa film Mellanvikt  
 • Bästa film Tungvikt  
 • Bästa film Viktlös

Priser som alla viktklasser tävlar om

 • Bästa klipp  
 • Bästa foto  
 • Bästa ljud  
 • Bästa originalmusik  
 • Bästa dokumentär  
 • Bästa manus  
 • Bästa regi  
 • Bästa skådepelarprestation
 • Bästa scenografi
 • Pitchpriset  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *