Dalarnas Filmfestival bidrag 2020

Motiveringarna kring vinnarna av 2020 års festival. Vinnarna av Tungvikt och Mellanvikt gick vidare till Novemberfestivalen 2020.

Bästa film Tungvikt 2020:
Vinnare: André Abrahamsson, Niklas Edor Karlsson för filmen ”Diset i Dalen”
 
Motivering: Det vardagliga, lilla dramat som kan försiggå i det inre hos dom ensamlevande målas här upp med en poetisk kärlek. Atmosfär och detaljer får chansen att stå i förgrunden genom detta och filmens visuella uttryck är underbart. Fint kontrastbyggande av värme, kyla, det lilla och det oerhört stora där utanför. Vi ser gärna mer av den här småputtrande och vemodsromantiska andan.
 
Tungvikt 2:a pris/Runner up:
”Det du lärde mig” av Martin Sixtensson.
 
Bästa film Mellanvikt 2020:
Vinnare: Moa Villasmil för filmen ”Home sweet home”
 
Motivering: Det visuella hantverket är finurligt fint och berättandet lekfullt i denna ambitiösa lilla film. Vi hoppas att filmens skapare sporras att fortsätta uttrycka sig med stop-motion-formen för den här filmen gladde juryn.
 
Mellanvikt 2:a pris/Runner up:
”Att vara ung” av Victoria Ludvigsson.
 
Bästa film Viktlös 2020:
Vinnare: Marcus Holmquist för filmen ”Man or a moose”
 
Motivering: För en udda kortfilm som studsar mellan svart komedi och gråtmild poesi mitt i ett grabbigt familjedrama. Knäppt kan givetvis också vara vackert och vice versa.
 
WIFTpriset 2020:
Vinnare: Stina Rapp för filmen ”På en bår över stjärnorna”
 
Motivering: En vacker inblick i en situation som skrämmer de flesta av oss. Med en mogen blick i valet av bilder, ögonblick och röster förmedlar filmen tillsammans med musiken, en ro. En tröst. En hyllning till människorna som hanterar döden varje dag.
 
Årets Eldsjäl 2020
Vinnare: Marija Ratkovic Vidakovic
 
Motivering: Årets Eldsjälspris går till en filmarbetare som inom loppet av tre år lyft och synliggjort en hel kommuns intresse för film. Hon är en inspiration och energiförebild för såväl elever, kollegor och filmarbetare i vårt län. Som gräddet på moset har hon placerat Ludvika och Dalarna på världskartan genom spridning av ungatalangers filmer samt generöst delat med sig av sina nätverk och kunskap hämtade från år av arbeten med europeiska filmfestivaler. Det är med stor glädje som årets eldsjälspris går till Marija Ratkovic Vidakovic!
 
Pitchpriset 2020
Vinnare: Isabell Alison Öhrlund som pitchat kortfilmen ”Bill och maskinen”
 
Motiveringen: För att på ett tydligt och engagerat sätt förmedlat sin historia om förbjuden vänskap i en högteknologisk framtid.
 
Bästa scenografi 2020:
Vinnare: Alis Vahlsten för filmen ”Det du lärde mig”
 
Motivering: Scenografi är faktiskt en av karaktärerna i denna film och bygger ihop en intressant triangel mellan foto, den specifika tiden när hela berättelsen händer och dess skådespelare. Man kan säga att scenografin fungerar som poetiskt lim i detta samspel.
 
Bästa klipp 2020
Vinnare: Viktor Hedlund för filmen ”Tillsammans i saknaden”
 
Motivering: Det är inte lätt att göra en berättelse ”på klippbordet” med material som redan har funnits sen tidigare och slipa det för att funka som en riktig dokumentär. Gänget bakom denna dokumentärfilm har dock lyckats lösa utmaningen, kanske mest tack vare teamarbete som visar oss att (stats)gränser mest är något som finns i våra huvuden.
 
Bästa foto 2020
Vinnare: Albin Falkerby Lundmark för filmen ”Det du lärde mig”
 
Motivering: Med karakteristiskt urval av bildutsnitt som fungerar som en perfekt partner till filmens scenografi följer fotot sitt manus på ett färgrikt sätt och bygger en nostalgisk mosaik av 90-talet.
 
Bästa ljud 2020
Vinnare: Ruben Pérez Avalos för filmen ”Diset i Dalen”
 
Motivering: Personen bakom ljudet i denna film är en ”gammal” deltagare av Dalarnas filmfestival och det känns bra att titta på hans utveckling, speciellt inom ljudområdet. Hans verk är en viktig del av denna animations helhet och fungerar inte bara som en bakgrundskaraktär, utan också som en expressiv atmosfärsbyggare.
 
Bästa originalmusik 2020
Vinnare: Simon Johansson för filmen ”Vi brinner”
 
Motivering: Musiken gifter sig helt med det som händer. Ambiensen löser upp och pianot ovanpå förstärker. Kompositören här har uppenbar känsla för filmmusik och skulle vara en trygg tillgång att luta sig tillbaka mot för produktioner på klart
hög nivå.
 
Bästa dokumentär 2020
Vinnare: Sara Dutta, Viktor Hedlund, Alis Wahlsten för filmen ”Tillsammans i saknaden”
 
Motivering: Det är inte lätt att gå ut med sin intima berättelse, speciellt när man är både bakom och framför kameran i filmen. Dessutom är det inte så stor skillnad mellan patetisk berättandeform och terapeutisk dokumentär, men skaparna lyckades att lösa utmaningen, prickade rätt och gjorde en varm och poetisk berättelse som berör oss alla.
 
Bästa manus 2020
Vinnare: Jasper Johnsson för filmen ”Det du lärde mig”
 
Motivering: Den röda tråden med “far och son”-förhållandet karakteriserar denna berättelse, som följer den dramaturgiska kurvan nästan ”A+” och fungerar som bra basis för hela filmen. Andra samspelare (som t.ex. scenografi och foto) kliver bara
på det stadiga tåget.
 
Bästa regi 2020
Vinnare: Karim Golestaneh för filmen ”Vi brinner”
 
Motivering: Regipriset i år går till en person som burit ansvar för en film med högt produktionsvärde där flera av filmens tekniska plan och delar – foto, ljus, locationsbyten och tidsskiften, vävts samman och interragerar direkt för att kunna föra filmens rytm. Att dirigera det och samtidigt styra över ett inte alltför enkelt skådespeleri visar på stark regi och imponerar mest på juryn i år.
 
Bästa skådespelarprestation 2020
Vinnare: Isabell Alison Öhrlund för sin roll i filmen ”Vi brinner”
 
Motivering: Hon har ett karaktärsmaterial som kräver mycket finkänslighet av den känslomässiga närvaron på flera fronter i det muntliga och tysta uttrycket, men axlar det bra. Enklare formulerat behärskar hon den tämligen svåra utmaningen och berör juryn mer än någon annan skådespelare detta år.