Dalarnas Filmfestival bidrag 2021

Motiveringarna kring vinnarna av 2021 års festival. Vinnarna av Tungvikt och Mellanvikt gick vidare till Novemberfestivalen 2021.

Bästa film – Tungvikt 2021 (Ålder 20-26)

Motivering: En charmig och kreativ film som underhåller från första till sista bildruta. Med en vitsig användning av voice-over och fantastiskt minspel gjorde den här filmen ett alldeles särskilt avtryck på juryn.

Vinnare: Love Molander (De små männen inuti)

Bästa film – Mellanvikt 2021 (Ålder 16-19)

Motivering: Bästa film i mellanviktsklassen var lika given för alla i juryn och stack ut även i hela festivalens startfält. Visuell berättarkreativitet med tydlighet i bildspråk och fingertoppskänslan att låta åskådaren själv fylla i tomrummen gör vinnaren solklar!

Vinnare: Oskar Åtting (Bob Tandborste)

Bästa film – Viktlös 2021 (Ålder 27+ och utom tävlan till Novemberfestivalen)

Motivering: En stark och inspirerande film om att överkomma svårigheter och att göra det du älskar. Det finns mycket vi kan lära oss av Dlsher Jabo.

Vinnare: Karl Larsson (Mer än bara dans)

Publikens pris Vinnare 2021: Sara Dutta och Viktor Hedlund (Sälj)
Eldsjälspriset 2021

Motivering: Årets eldsjälspris går till ett museum och en man som inte bara förvaltat regionalfilmhistoria utan även filmhistoria från hela världen. Ett museum som invigdes i smyg redan 1988 och nu 35 år senare växt sig till en plats fylld från golv till tak med filminspelning, filmvisningsteknik från TV sändning och filmhistoriens alla epoker. En drömplats för både tekniknörden och filmälskaren men framförallt ett guldkorn och en skimrande diamant för hela Dalarna!

Vinnare: Biograf & TV Museet, Säter Föreståndare Stefan Lindfors

Wiftpriset 2021
Jury för WIFT-priset: Linda Hunter och Sylvia Ingemarsdotter

Motivering: För att kunna utvecklas som konstnär och filmskapare krävs det en viktig ingrediens. Den ingrediensen gör det möjligt att kunna leka, utforska, ifrågasätta och experimentera. Utan den kan inte skapandet ske. Den ingrediensen heter mod. I filmen vi har valt så ser vi just det; mod. Vi ser en hög ambitionsnivå och en gedigen lust att berätta. I en ruskig värld skapad av kreativ scenografi finner vi intressant foto och mänskliga möten.

Vinnare: Jenifer Dahlin (Vi som inte väntar)

Pitchpriset 2021

Motivering: Den vinnande pitchen var väl förberedd och hade en stark och intressant historia att berätta med sin dokumentärfilm ”Tro, Hopp och Punk” om en svensk punkare som efter 11:e september konverterar till att bli muslim.

Vinnare: Matilda Friman

Bästa regi 2021

Motivering: Den här regissören imponerade på oss med sin kreativitet, finurlighet och sitt starka bildtänk, i en atmosfärisk och existentiell berättelse om en tandborste som inte mår bra.

Vinnare: Oskar Åtting (Bob Tandborste)

Bästa manus 2021

Motivering: Den här manusförfattaren tog med lekfullhet och stor skicklighet med oss i en charmig och kaotisk saga om de små männen inuti våra huvuden.

Vinnare: Jerker Eriksson (De små männen inuti)

Bästa skådespelarprestation 2021

Motivering: En skådespelare som lyfter fram och förstärker manuset genom sitt nyanserade uttryck och fångar tittaren med sin känsloyttring och får oss övertygade om situationens äkthet.

Vinnare: Birk Öhrlund (Lycka är att vara två)

Bästa foto 2021

Motivering: Ett proffsigt och välkomponerat foto som skickligt framförde berättelsen. Välbalanserade bildlösningar och med känsla för atmosfär.

Vinnare: Fabian Sprenger (Bunden)

Bästa dokumentär 2021

Motivering: En känslostark och vacker resa från hopplöshet till lyckorus där varje element i produktionen flätas ihop och skapar puls i denna fantastiska dokumentär. Berättelsen om att tända en låga i dom mörkaste rummen med kroppen som enda verktyg träffar oss rakt in i själen.

Vinnare: Karl Larsson (Mer än bara dans)

Bästa klippning 2021

Motivering: Ett tryggt bildarbete lägger upp för trygg klippning, men utan förmågan att avväga bildernas vikt och rytm riskerar allt att falla. Det märks att klipparen till denna film känner vikten och rytmen strålande för att binda ihop en kompakt enhet.

Vinnare: Emma Weijmer (Bunden)

Bästa ljud 2021

Motivering: En väl sammansatt ljudbild som förhöjer varje bildruta och ger oss en känsla av stark närvaro. De genomarbetade lagren skapar en perfekt harmoni mellan vad vi ser och hör. Kvalitet från början till slut.

Vinnare: Sinna Malekdoost, Madeleine Börjesson (Bunden)

Bästa animerade film 2021

Motivering: Denna friska fläkt med djup botten tycks ha skapats med en ”less is more”-inställning när principen används som allra bäst. Många var vi nog som förväntade oss något helt annat baserat på titeln, men denna skildring av en
tandborste knockade oss av våra stolar med mycket mörk fyndighet, tragik och eftertanke.

Vinnare: Bob Tandborste, Oskar Åtting

Bästa originalmusik 2021

Motivering: Välkomponerad originalmusik av hög konstnärlig kvalitet där varje ton för oss närmare berättelsen och får alla känslorna inuti att expandera. Vi imponeras av kompositörens förmåga att skapa ett sound som så träffsäkert speglar, lyfter och driver historien framåt.

Vinnare: Sebastian Lindgren (Mer än bara dans)

Bästa scenografi 2021

Motivering: Bildbygget för tankarna till tysk expressionism och den tidiga filmhistorien när den var som bäst. Skapandet av bildernas inramning är en direkt avgörande del i denna films briljans där dräpande svärta och lekfullt bildtänk går hand i hand. Guldstjärna!

Vinnare: Oskar Åtting (Bob Tandborste)

Bästa specialeffekter 2021

Motivering: Juryn bestämde sig för att dela ut ett särskilt pris i år efter att ha blivit golvade av Aron Juhlins specialeffekter i ”Ett liv för 100 spänn”. Mer explosioner!

Vinnare: EDE Film, Aron Juhlin (Ett liv för 100 spänn)

Bästa mask 2021

Motivering: Årets festival visade upp filmmakeup av sällan skådad bredd om vi ser tillbaka på festivalhistorien. Vinnaren var ändå i en klass för sig, integrerade maskbygget till en del av själva handlingen och mördade all konkurrens.

Vinnare: Zacharias Erik Vindbacke (Sugar Beth)

Bästa kostym 2021

Motivering: Med ett lekfullt öga för detaljer och flera lager av flower-power-skimrande nyanser målas varje enskild karaktär upp som ett eget välkomponerat konstverk.

Vinnare: EDE Film, Alexander Embretsén och Dennis Andersson (Peace out)