Intervju av klipparen Hanna Lejonqvist

I år har vi glädjen att kunna presentera klipparen Hanna Lejonqvist som vår föreläsare. Pga. Covid-19 sker föreläsningen i intervjuform. Hanna är nu aktuell med dokumentären I am Greta av Nathan Grossman och Netflix-serien Snabba Cash regisserad av Jesper Ganslandt. Samtidigt har Svenska Filminstitutet utsett Hanna Lejonqvist till ny konsulent för lång spelfilm. Hon efterträder Madeleine Ekman och tillträder det nya jobbet den 21 september. Vi ser fram mot att ha mer samarbeten med Hanna.

Hanna Lejonqvist, foto: Per Hanefjord

Hanna Lejonqvist har en lång och gedigen erfarenhet som filmklippare. Hon är utbildad på Dramatiska Institutets (nuvarande Stockholms konstnärliga högskola) filmklipparlinje och har dessförinnan bedrivit studier på Skurups film- och tv-linje, European Film College i Danmark samt studerat drama och teater på Lunds universitet. Två gånger har hon fått mottaga Guldbagge för Bästa klippning.

Hennes filmografi under de senaste åren omfattar stora internationella succéer som Jane Magnussons Bergman – ett år ett liv (2018) som fick världspremiär på Cannes filmfestival och vann en European Film Award för Bästa dokumentärfilm. Vidare har hon arbetat med festivalsuccéer som Kristallbjörnbelönade Min lilla syster (2015) av Sanna Lenken, Scheme Birds (2019) av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, Kasper Collins I Called Him Morgan (2016), The Black Power Mixtape 1967-1975 (2012) av Göran Hugo Olsson – för vilken hon tilldelades World Cinema Editing Award på Sundance filmfestival, 438 dagar (2019) av Jesper Ganslandt, X & Y (2018) av Anna Odell. Hanna Lejonqvist har även klippt dokumentärfilmen, tillika tv-serien Palme (2012) av Kristina Lindström och Maud Nycander och tv-serien om Astrid Lindgren, Astrid (2014) av Kristina Lindström.

– Min ingång till filmen och filmklippning har varit mitt intresse för berättelser om människans natur, att förstå och skildra svårigheterna och glädjen i att leva. Jag ser fram mot att få möta filmskapare och historier med olika perspektiv och sprungna ur olika verkligheter, som kan skildra vår ibland nästintill overkliga värld, säger Hanna Lejonqvist.

Mer information om Hanna Lejonqvist

Snabba Cash (Netflix, TBA)

Greta (2020)

Scheme Birds (2020)

438 dagar (2019)

X & Y (2018)

Bergman – ett liv i fyra akter (2018)

Ensamma i rymden (2018)
Bergman: Ett år, ett liv (2018)

Brev till en seriemördare (2017)