Lisa Taube, moderator

Lisa Taube var verksamhetsledare på Tempo Dokumentärfestival åren 2018-2022. Innan dess arbetade hon under ett tiotal år som fristående konsult med fokus framför allt på internationell finansiering och projektledning inom den audiovisuella industrin. Hon har även varit koordinator för EU:s informationskontor MEDIA Desk Sverige och vice VD på produktionsbolaget Atmo.

I ett pressmeddelande inför nya jobbet hos Tempo filmfestival så lyfte Lisa dokumentärens roll som sanningsbärare.

”Det dokumentära berättandet känns skriande viktigt i dag när sanning och fakta verkar ha blivit förhandlingsbart.”

Lisa kommer att moderera ett panelsamtal mellan Ellen Fiske och Lotta Hellman. Ett samtal om etik och moral och hur man mitt uppe i en inspelning till exempel förhåller sig till detta då förutsättningarna/premissen just ändrats i inspelande stund. Ett spännande och aktuellt samtal mellan tre viktiga röster inom det dokumentära berättandet.

Lisa Taube

Lotta Hellman, föreläsare

Lotta Hellman är TV-producent på Baluba. Men i sitt eget företag Hellman Media AB skapas också filmer, texter och utbildningar. 

Lotta har under ett långt yrkesliv arbetat med det mesta och med de flesta stora medieaktörerna i Sverige, både som journalist, Tv-producent, regissör, redaktör, författare och utbildare. I dessa roller för att nämna några, så hittar vi stora succéer som producent för ”Expedition”, TV 4, ”Gift vid första ögonkastet”, SVT (säsong 3-8). Regissör för internationella dokumentären, Wu Jings omöjliga dröm (Touch the music) samt så mycket mer.

Lottas värdegrund kommer ur humanism, demokrati och alla människors lika värde. Hon vill verka för ett samhälle präglat av glädje, respekt, öppenhet, dialog och utveckling.

”Det handlar om att berätta, lära och utveckla, oavsett om det gäller text, tv/film eller prat.”

Lottas lista av branscherfarenhet är lika lång och gedigen som hennes utmärkelser. Hon har bland annat tilldelats Vilhelm Moberg-stipendiet, 1989.
Nominerats två gånger till Prix Egalia för SVT dokumentärerna ”Hondjävlarna som valde friheten” samt ”14 år och brud” om bortgifte av minderåriga i Sverige (belönades 1999 med Jämställdhetsarbetarnas förenings mediapris). 2019 vann hon Kristallen för Årets Reality, ”Gift vid första ögonkastet”, säsong 5. 2020 nominerades ”Expeditionen” också till en Kristall i kategorin: Reality. Nominerad 2017 och 2020 till Årets Producent på Riagalan.

Ellen Fiske, föreläsare

Ellen Fiske är en av våra mest intressanta dokumentärfilmare, utbildad vid bland annat Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och Stockholms dramatiska högskola. Långfilmsdebuten ”Scheme Birds”, i regi tillsammans med Ellinor Hallin, vann både Best Documentary och Best New Director award på Tribeca 2019. Lena Dunham, skaparen av GIRLS skrev “This is the most profoundly skilled, empathic and moving film of the year”. Ellens andra långfilm ”Josefin & Florin”, i regi tillsammans med Joanna Karlberg prisades med en Guldbagge för Bästa Klippning och vann det prestigefyllda tv-priset Prix Europa Iris år 2020.

I en intervju av Aftonbladet berättar Ellen hur hon halkade in på det dokumentära spåret. – Innan höll jag på med teater och ville bli skådespelare. Men jag var inte tillräckligt bra på det, jag kände mig otrygg på scen. Men jag ville ändå göra något kreativt. Jag läste om en utbildning i dokumentärfilm på Biskops Arnö och när jag kom till folkhögskolan upptäckte jag genast att jag hade hittat hem. Sen pluggade jag film i fem år.

Framöver har hon flera projekt på gång. Bland annat om människor i USA som lämnat fundamentalistiska kristna rörelser.  – Den kommande filmen heter Leaving Jesus och skildrar hur de som lämnat rörelserna möts i ett hus i San Francisco. Säger hon i samma intervju.