Pitchpriset med Mattias Ehrenberg

Under Dalarnas filmfestival har du chansen att under ett par minuter pitcha din idé för en film till vår filmkonsulent Mattias Ehrenberg. Ett perfekt sätt att under avslappnande former testa om sin idé håller! En vinnare för bästa pitch utses.

bild_pitchpriset_01

Vinnare pitchpriset intervjuas av Film i Dalarnas Filmkonsulenterna Mattias Ehrenberg och Linda Svensson.

Maxtider för pitchen

Långfilm/teveserie – max 3 minuter. Kortfilm – max 2 minuter.
 När tiden gått ut så avbryts pitchen. Ett tips är att öva med tidtagarur, och att effektivisera genom att hitta kärnan i din berättelse och skära ner antalet ord, istället för att stressa igenom.

Anmälan

När: 22 september 

Tid: Pitcherna sker mellan 10:20 och 11:30. Exakt tid och plats får du i ditt svarsmejl som kommer den 21 september. Föranmälan krävs: anmäl dig via mejl till mattias.ehrenberg@filmidalarna.se senast 20e september. Mejla ditt namn, filmens titel, ditt telefonnummer och mejladress. 

Var: Mediahuset, Falun. Exakt plats anges i svarsmejl du får efter anmälan.

Nedan hittar du tips på hur du bäst förbereder dig och stärker dina chanser att kamma hem priset!

1. En mycket kort introduktion

Börja med en mycket kort introduktion av historien så det blir lätt att förstå hur, var, när. Du kan nämna t.ex:

  • Titel på filmen
  • Format (långfilm, kortfilm, TV-serie osv)
  • Genre
  • Tid och plats (eller vilken värld, universum)
  • Eventuella förlagor som böcker, spel etc.

Exempel på intro:
Vi har skrivit ett långfilmsmanus som har arbetstiteln ”Blå berget”. Detta är en varm och kärleksfull komedi. Filmen utspelar sig i en nedgången bruksort på 1960-talet i norra Sverige.”

2. Historien

Sedan berättar du historien. Hela historien ska sammanfattas kortfattat och effektivt, och generellt sett bör det göras i samma ordning som manuset. Beskriv historiens mer tongivande karaktärer kortfattat i pitchen allt efter som de dyker upp i historien. Inkludera alla nyckelscener och viktiga vändningar i historien. Fokusera på händelser där karaktärerna gör aktiva val. Och berätta hela historien, hoppa aldrig över slutet!

Och nu är pitchen klar! Vi hoppar över punkt 3.

3. Projektet

Dessa punkter behöver ni inte ha med på pitchen för Dalarnas Filmfestival. De är viktigare om man är producent och ska pitcha sitt projekt hos andra finansiärer. 

  • Unikt. Finns det något unikt kring projektet/historien och i sådan fall vad? Det unika måste vara ”säljbart” och ha ett försäljningsvärde för projektet. Detta måste inte finnas, men om du som författare vet om det unika med ditt projekt är det bra att belysa detta i pitchen.
  • Målgrupp. För vem gör ni filmen?
  • Ev. nyckelpersoner i projektet som ni vill belysa och deras kompetenser.

Mattias Ehrenberg

Mattias är en filmälskare från Leksand och som även råkar vara filmkonsulent för samproduktion, dokumentär, kort- och långfilm samt tv-serier på Film i Dalarna. Mattias älskar den perfekta pitchen och har i texten ovan bjudit på alla ingredienser som skall vara med.